Berichten

Op zondag 18 december geven wij een kerstconcert. Dit vindt plaats in de dorpskerk in Almen en de aanvang is om 14.00 uur.

Wij zingen dan het Magnificat van Durante. Verder werken van oa. Buxtehude en Charpentier. Ook Engelse carols staan op het programma. We worden begeleid door strijkers en orgel.

______________________________________________________________

Canticum Gorssel geeft een voorjaarsconcert!
We hebben de muziek weer opgepakt en bereiden ons voor op een prachtig concert. Ja, we mogen weer en gaan ervoor. Het koor is met veel plezier aan het repeteren voor een concert onder leiding van Paulien Roos-Bik.
Daarin presenteren wij een breed programma. Een passend stuk voor deze tijd n.l. Verleih’ uns Frieden van Felix Mendelssohn. Engelse muziek uit de 16de eeuw, van o.a. Cavendish en Dowland en een moderner werk van Elgar. Het concert wordt afgerond met drie prachtige werken van Gabriël Fauré.
Enkele koorwerken worden begeleid door Bernadette van Agt op de piano. Ook zal zij samen met haar dochter Niki de Vlaming op viool, een werk van Elgar spelen.
Het concert is op zondag 1 mei a.s. in de Protestantse kerk in Gorssel. Het begint om 16.00 uur. De toegang is vrij, gift bij de uitgang.
We hopen dat u allen zoals ruim 2 jaar geleden de weg naar de Canticum concerten weer weet te vinden. Welkom!

________________________________________________________________________________

Op 23 april 2022 verlenen wij medewerking aan het benefietconcert t.b.v. Oekraine, Gorssel geeft.
Wij zingen van ongeveer 12.00u tot 12.30u in de kerk in Gorssel.

_____________________________________________________________________________

 

Artikel “in de kijker” 17-6-2020

Canticum Gorssel bruist van enthousiasme

Canticum is het gemengd koor uit Gorssel, dat al 100 jaar bestaat. Voor het eerst in onze geschiedenis kan er vanwege corona niet gezamenlijk gezongen worden. Sinds begin maart geen repetities meer en dus geen concerten om naar toe te werken.

Je kan toch thuis zingen en oefenen? Toen we die vraag aan enkele van onze koorleden voorlegden, was het antwoord duidelijk. We missen het samen zingen. Je hoort dan je eigen stemsoort en daar heb je steun aan; je leert te harmoniëren met de andere stemsoorten; je hoort beter hoe het tempo klinkt van de muziek en of je zuiver zingt of niet.

We missen ook de gezamenlijke ervaring hoe een stuk, dat je aan het instuderen bent, steeds beter gaat klinken. We waren bezig met ‘Dido en Aeneas’ van Henry Purcell voor een concert in mei. ”Het begint echt muziek te worden”, constateerden we blij vlak voor de lockdown.
Canticum Gorssel heeft namelijk een goede bezetting van alle stemsoorten. Daardoor klinkt de muziek evenwichtig en vol.

Het virus heeft de plannen in de war geschopt. Gelukkig schonk de Rabobank € 500 aan het koor om de moeilijke tijden beter door te komen. Met dit geld kunnen we nu de vijf solisten, die zouden optreden op het afgelaste concert, een beetje ondersteunen. Wij geven ieder € 100 als enige compensatie.

We missen ook de gezelligheid. De vaste dinsdagavond ben je er helemaal uit en gewoon lekker aan het zingen. In de pauze even bijpraten over hoe het met iemand gaat, welke concerten je bezocht hebt of aan welk muziekproject je nog meer deelneemt.
In het koor zitten veel enthousiaste muziekliefhebbers, die staan te popelen om weer te kunnen gaan zingen.
We gaan binnenkort eerst maar weer beginnen met de gezelligheid. Eén van de leden heeft een groot grasveld, waar we allemaal op kunnen met de vereiste afstand. Koffiedrinken met elkaar, bijpraten en nieuwe plannen maken.

Paulien Roos-Bik, onze dirigent, wil graag nog een werk van Purcell, ‘Come ye Sons of Art’ met ons gaan instuderen. Muziek waar je vrolijk van wordt. We willen dit concert met stukken van Purcell nu op 25 april 2021 gaan geven. Intussen doen we er nog iets anders bij, gewoon om lekker te zingen nl. de mis van Johann Wenzel Kalliwoda. En misschien kunnen we een mis van Telemann in kleine groepen instuderen en met de Kerst uitvoeren.

We zullen moeten gaan improviseren met grotere oefenruimtes en zingen in kleinere zanggroepen, zolang het virus rondwaart. We zullen allemaal blij zijn als we weer kunnen gaan beginnen. Zingen is gewoon heerlijk. We worden er blij van.

_____________________________________________________________

Gorssel, 19 januari 2020

Meezingen met Canticum: Dido en Aeneas

Canticum Gorssel voert op 16 mei 2020, concertante, de kameropera Dido en Aeneas van Henry Purcell uit. Ook graag eens zingen in die prachtige kamer­opera en projec­tlid worden? Dat kan. Een hoge sopraan en een tenor en bas zijn van harte welkom. 


Purcell pg klein

Henry Purcell (circa 1659-1695), foto Wikipedia

Canticum
Canticum is een koor van 35 tot 40 zangers. Het koor is een mix van geoefende en minder geoefende zangers. Het koor staat onder leiding van Paulien Roos. Plezier beleven aan het zingen is het belang­rijkste. De uitvoering van Dido en Aeneas vindt plaats op de avond van
16 mei 2020 in de protestantse kerk in Gorssel. 

Repetities
De repetities voor Dido en Aeneas vinden plaats op dinsdag­avond van 19.45 tot 22.00 uur in de Boogzaal van de protestantse kerk in Gorssel.
Meer informatie?
Mail naar: info@canticumgorssel.nl of neem contact op met secretaris Gelske Hermans, tel. 0575-492761.

__________________________________________________________________________


oktober 2019

Herfstconcert Canticum

Op zondag 10 november zingt Canticum de romantische Mis in D op. 86 van Antonin  Dvořák. Vanwege restauratie aan het orgel in de kerk in Gorssel, is het concert in de Ontmoetingskerk in Eefde.

Op verzoek van een bevriende architect die een kapel bij diens kasteel in Luzany had gebouwd, schreef Dvořák (geboren in 1841-1904 in Bohemen, nu Tjechië) voor de intieme beslotenheid van deze kapel zijn hartverwarmende Mis in D. Het is een fijnmazig werk, rijk aan expressie, dat alle kenmerken van zijn grotere romantische werken bezit. Dvořák werd geïnspireerd door de volksmuziek van Moravië en Bohemen, maar ook door zijn religieuze achtergrond.

Het wordt een voornamelijk romantisch programma met muziek van Mendelssohn en Dvořák. We maken een uitstapje naar de 20e eeuw met het mooie Pater Noster van de Letse componist Peteris Vasks (1946).

De solisten die meewerken zijn: Marjan Vleeming – sopraan, Minou Tuijp – alt, Marcel van Os – tenor en Jaap Roos – bas. Wilbert Berendsen, organist van de Martinikerk in Doesburg, bespeelt het orgel.
Dirigente is Paulien Roos-Bik.

Plaats: Ontmoetingskerk, Eefde
Aanvang: 15:30 uur
Entree: € 12,– t/m 18 jaar gratis

________________________________________________

september 2019

De bassen van Canticum zoeken versterking

Waarom word ik blij van zingen?

Zingen is fysiek bezig zijn. Je gebruikt niet alleen je stem, maar je hele lichaam. Daarom zingt Dolf, één van de bassen in Canticum, graag in een koor. Hij is elders altijd met zijn hoofd bezig. Peter, een collega-bas, zingt graag om gezamenlijk iets moois te laten horen.
Beiden hebben bewust voor een gemengd koor gekozen, met mannen en vrouwen. Zo’n koor heeft een heel eigen klankkleur. En het is pluriformer en gezellig; eigenlijk dus het echte leven.

We kennen mekaar
Canticum is niet zo’n groot koor, zo’n 30 à 35 mensen. Daardoor leer je elkaar makkelijk kennen. Er heerst een goede sfeer, met tussendoor grappen en kwinkslagen. Mensen voelen zich er op hun gemak. Repetities worden trouw bezocht. Als bassen onderling is het gezellig en er is werkelijk belangstelling voor elkaar.

Iedereen doet mee
Canticum is een enthousiast koor met zowel mensen die goed kunnen zingen, als anderen die minder snel leren. Het vormt een mooie mix, waarin iedereen zich echt inzet voor de muziek. Er wordt serieus gewerkt, maar het ambitieniveau is weer niet zo hoog dat we op onze tenen moeten lopen.

We zingen klassieke muziek, van de Middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw. Elke keer zingen we iets anders. In mei 2020 zingen we Dido en Aeneas van Purcell (1659-1695).
We oefenen elke dinsdagavond in Gorssel.

Een fijne dirigent
De dirigent, Paulien Roos, speelt hierin een belangrijke rol. Zij weet welk niveau het koor aan kan. Er moet van haar echt gestudeerd worden, maar ze kan ook heerlijk relativeren. Zij neemt de tijd om stukken goed in te studeren en je kan veel van haar leren.

Kom kijken zonder verplichtingen
Wie wel eens wil kijken of zingen hem ligt, kan gewoon zo’n vijf keer komen luisteren en meezingen. Dat geeft je de tijd om te ontdekken of dit koor en deze muziek bij je passen.

Je hebt geen ervaring als zanger nodig. Ook noten lezen is geen must. Je kan thuis de muziek oefenen met midi-files van het internet, waarop je alleen je eigen stem hoort. Zo krijg je langzamerhand in de vingers hoe de toon loopt en welke tempowisselingen er zijn.
Als je besluit te blijven bekijkt de dirigent in een stemtest wat de kwaliteit van je stem is en hoe jouw stem het beste gemengd kan worden met die van de andere bassen.

We zouden willen zeggen: kom het eens gewoon proberen!

Voor projectleden (mannenstemmen) is er nog de mogelijkheid om mee te zingen met de mis in D op. 86 van Dvoṙák, het Pater Noster van Vasks en stukken van Mendelssohn voor de uitvoering op 10 november.

_______________________________________________________________________

maart 2019

Projectleden gezocht voor ‘Messe in D’ van Dvořák

Canticum Gorssel zingt op zondag 10 november deze mis en nodigt projectleden uit om mee te zingen.

Antonin Dvořák (1841-1904) was een Tsjechische componist die vooral bekend is geworden door zijn Slavische dansen, Requiem en Stabat Mater, maar zijn oeuvre is veelomvattend.
Het koor wordt voor dit concert begeleid door orgel.

Canticum start met de repetities voor dit concert op dinsdag 2 april. Repetities vinden plaats in De Brink bij de kerk in Gorssel, Hoofdstraat 27 van 19.45 tot 22.00 uur. De kosten bedragen € 65,- voor degenen die op 2 april starten en € 45,- voor zangers die deze mis eerder hebben gezongen en na de zomervakantie instappen. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.

Er wordt een stemtest afgenomen om de klankkleur af te stemmen met het koor. Alle stemmen zijn welkom, maar met name de tenoren, bassen en sopranen kunnen steun gebruiken. Opgave kan via info@canticumgorssel.nl

________________________________________________________________

Ons volgende concert is op zondag 24 maart 2019, 15:00 uur in de kerk te Gorssel

Wij zingen dan passiemuziek van o.a. J.S. Bach, J.A. Hasse en het Stabat Mater in g van J.G. Rheinberger.

___________________________________________________________

Lenteconcert in Kapel op ’t Rijsselt

Canticum Gorssel geeft op zondag 27 mei een Engelstalig concert in de Kapel op ’t Rijsselt.

Dit concert met de titel ‘As torrents in summer’, naar het lied van Edward Elgar, heeft een gevarieerd programma met geestelijke en vooral wereldlijke muziek van Elgar, Purcell, Vaughan Williams en vele anderen.

Het ruim honderdjarige Canticum heeft een ledental dat schommelt tussen de 35 á 40 zangers die vaak a capella zingen, maar de laatste jaren ook regelmatig worden begeleid door piano of klein orkest. Paulien Roos is de professionele dirigent met een goed gevoel voor programmering.

Pianodocent Bernadette van Agt die een jarenlange ervaring heeft in begeleiding van o.a. koren en ensembles verzorgt de begeleiding van de stukken van Elgar. Het Fluitkwartet Zutphen met Annelie Veldkamp, die ook nog een solostuk met pianobegeleiding speelt, vult het programma met intermezzo’s

Aanvang: 15.00
Entree: € 10.- tot 18 jaar gratis
Kapel op ’t Rijsselt, Mettrayweg 25, Eefde

______________________________________________________________-

Canticum: na een fantastisch jubileumjaar….nu verder

Ons 100-jarig jubileum is in 2017 uitgebreid gevierd: van een theatervoorstelling voor de leden in Hall tot een tuinfeest met oud-leden in de Keihave en een spetterend jubileumconcert in een stampvolle kerk in Gorssel.
Mede door de vele sponsoren en donateurs is dit allemaal mogelijk gemaakt: wij willen ze dan ook heel hartelijk bedanken voor hun steun!
Inmiddels is het koor alweer druk aan het repeteren voor een zomers concert in de Kapel op ’t Rijsselt dat geheel uit Engelstalige muziek zal bestaan.

Na ons jubileumconcert zijn diverse projectleden gebleven, zodat het koor nu uit 40 zangers bestaat. Bij de sopranen kunnen we echter nog versterking gebruiken. Sopranen die van klassieke muziek houden zijn van harte welkom!
Wij repeteren op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 u. in De Brink (bij de protestantse kerk) onder leiding van onze professionele dirigent Paulien Roos.

Aanmelden kan bij de secretaris Gelske Hermans, tel. 0575-492761 of een mailtje naar info@canticumgorssel.nl

_________________________________________________________

Op 13 januari 1917 werd de ‘Christelijke Gemengde Zangvereniging Hallelujah’ opgericht, het huidige Canticum Gorssel. Het koor bestaat dit jaar dus 100 jaar en het jubileumjaar wordt afgesloten met een groots concert met solisten en orkest in de kerk in Gorssel.
Het koor is voor deze gelegenheid versterkt met projectleden tot ruim 50 zangers en wordt geleid door de vaste dirigent Paulien Roos. Op het programma staan werken van Telemann, Bach, Mendelssohn en Mozart.
Sopraan Ivette van Laar, alt Minou Tuijp, tenor Marcel van Os en bas Jaap Roos nemen de solopartijen voor hun rekening in de Missa Brevis van Mozart en bij enkele andere werken.
Het Projectorkest Twente begeleidt veel van die werken en verzorgt twee intermezzi met een deel uit de Water Music van Händel en een Menuet van Schubert.

Zondag 1 oktober 2017
Aanvang concert 15.00 uur.
Entree €12,- tot 18 jaar is de toegang gratis.
Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de leden en ’s middags aan de kerk.

________________________________________________________

Canticum………100 jaar!

Op 13 januari 2017 bestond Canticum Gorssel 100 jaar en het koor is nog steeds springlevend.

Het verleden

Door enkele leden van de toenmalige jongelingsvereniging werd op 13 januari 1917 de Christelijke Gemengde Zangvereniging ‘Hallelujha’ opgericht, waarbij tientallen jaren het hoofd van de lagere school in Gorssel als dirigent optrad.

In 1953 kreeg het koor een professionele dirigent in de persoon van Piet Westerhout, voormalig directeur van de Muziekschool in Zutphen. Over deze begintijd is helaas niets meer terug te vinden in de archieven, de oorlog is hier waarschijnlijk mede schuldig aan. In het verslag van de jaarvergadering van 1956 is te lezen: “door de jaren heen schommelt het aantal leden rond de dertig” en: er is, zoals bij veel koren “een nijpend tekort aan tenoren en bassen”.

Op 19 augustus 1955 werd het koor uitgenodigd mee te werken aan de feestelijke inwijding van het gerestaureerde orgel in de kerk van Gorssel. Enkele leden van het koor “Hosanna” Eefde (het huidige Musica Vocale) zorgden voor versterking. Samen met een koor uit Enschede en “Hosanna” werd op 18 oktober 1977 meegewerkt aan het NCRV radioprogramma “Zondagavondzang”.

Het eerste Passieconcert in samenwerking met de Harmonie vond plaats op 30 maart 1980 onder leiding van Ton de Waal. Dat was tevens het begin van een jarenlange traditie, die tot voor enige jaren terug voortduurde.

Verder waren er de concerten in samenwerking met Toonkunst Zutphen, met het Mannenkoor Zutphen, de zangersavonden en niet te vergeten de avonden in diverse tehuizen in de omgeving.

In de 70er jaren werd de naam van het koor gewijzigd in ‘Canticum’ en zong het ook meer wereldse muziek.

In de beginjaren ’90 zat het koor in een dal, mede door de snelle wisseling van dirigenten liep het aantal koorleden terug tot 23.

Dat het koor zich ook nog met andere zaken als zingen bezighield, blijkt uit het feit dat in mei 1987 een praalwagen werd opgetuigd met het opschrift ‘ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is’. Verder werden jarenlang op de Gorsselse zomermarkten aardbeien van de familie Makkink door de leden verkocht.

Een foto uit een ver verleden:

Foto uit 1939 Chr. gem. koor Hallelujha tijdens concours in Vorden.

Dirigent Meester J.J. van Velden (2e rij, midden)

Het heden

Sinds september 2005 is Paulien Roos onze dirigent.

Het repertoire is vernieuwd: naast korte liederen van de grote meesters Bach, Mozart, Haydn, Mendelssohn etc. en de hedendaagse componisten Copland en Holst, worden de laatste jaren ook grotere werken zoals het Requiem van Fauré, Stabat Mater van Bononcini en Ceremony of Carols van Britten uitgevoerd.

Nu, in 2017, heeft het koor inmiddels weer 40 enthousiaste zangers.

Waar in het verleden vaak samengewerkt werd met andere koren om een middag/avondvullend programma te vullen, voert Canticum nu regelmatig zelfstandig concerten uit, soms met een bepaald thema, zoals een Lenteconcert in de Kapel op ’t Rijsselt, een wat luchtiger optreden in het Openluchttheater, of een Engels tuinfeestconcert in De Keihave.

Canticum verleent ook regelmatig medewerking aan een kerstdienst, of treedt op bij koffieconcerten.

Recensies in de Stentor van eind 20e eeuw en begin 21e eeuw (geschreven door professionele musici) waren vaak lovend over de zuiverheid van het koor en de moeilijkheidsgraad van de werken, maar vermeldden steeds weer het ‘nijpend’ tekort aan tenoren en bassen.

Tegenwoordig worden vaak voor grotere concerten projectleden aangetrokken (waarvan er iedere keer ook wat blijven), zodat het koor op het komend concert bijna 50 zangers telt, waarvan 20 tenoren/bassen!

Wat recentere foto’s

2016

2014

In dit jubileumjaar zijn er diverse activiteiten:

– op 14 januari hebben alle leden met partners de muzikale theatershow ‘Geachte heer Bach’ bijgewoond in de kerk in Hall.

– in mei zingt Canticum in Eefde bij de tweejaarlijkse korenavond door de koren uit de voormalige gemeente Gorssel.

– op 27 augustus is er een reünie voor oud-leden en –dirigenten samen met de huidige leden in de tuin van De Keihave.

– en tenslotte is er op 1 oktober het grote jubileumconcert in de kerk in Gorssel.

In volgende publicaties zullen we meer vertellen over de komende muzikale activiteiten.

Zie ook www.canticumgorssel.nl

 

___________________________________________________

Zondag 6 maart 2016 zingen wij voor u o.a. het Stabat Mater van Antonio Bononcini. Het projectorkest Twente zal ons begeleiden.
Verder werken mee: Ivette van Laar – sopraan, Minou Tuijp – alt en Jaap Roos – bas.

Tijd: 15.00 uur
plaats: kerk, Hoofdstraat, Gorssel

stabat Mater conceptposter2paint3

Op het programma staat ook; Die mit Tränen säen van Joh. Ludwig Bach.

Hier volgt de tekst daarvan.

1. Koor
Die mit Tränen säen, werden mit Freude ernten.
Sie gehen hin und weinen und tragen edlen Samen,
und kommen mit Freuden und bringen ihre Garben.

2. Recitatief
Bei unverdroßnem Schweiß kann edler Samen nur die reifen Früchte bringen;
ja, er muß erst durch die Verwesung dringen,
eh er dem sauren Wunsch gibt den gesuchten Preis.
Die Saat muß mühsam sein, soll gute Ernte uns erfreuen.
Es flößt die Fruchtbarkeit nie reichern Segen ein,
als wenn die Körner sich nur mit Bemühung streuen.
So bringt der Geist auch nie dem Herzen süße Frucht,
als wenn er sie zuerst mit Schmerzen Arbeit sucht.

3. Aria
Tau und Tränen feuchten Saat und Herzen an,
deren ohne Grab und Sehnen keines Früchte tragen kann.

4. Duet
Denn ich halte es dafür,
daß dieser Zeit Leiden der Herrlichkeit nicht wert sei,
die an uns soll offenbaret werden,
ich halte es dafür, ich halte es dafür.

5. Aria
Dringt, ihr Qualen auf mich her, tobe immer Kreuz und Leiden!
Wäret ihr gleich noch so schwer, ich will euch doch nimmer meiden,
wäret ihr gleich noch so schwer;
denn der Schmerze kurzer Zeit wirkt nur größre Seligkeit.

6. recitatief
Es kann die Seel kein besser Glück genießen.
Der Weg ist eng und schmal, der zu dem Leben führt;
doch pflegt sein rauher Pfad gar lieblich sich zu schließen,
sobald nur die Geduld des Himmels Stufen rührt.
O angenehmer Tausch, o Lohn, o Lohn, dem nichts zu gleichen,
da kurze Traurigkeit ein ewig Wohlsein bringt
und aus dem Tränensaal bis zu den Sternen dringt!

7. koor
O angenehmer Tausch, o Lohn, dem nichts zu gleichen,
wie sehnlich wünsch ich doch, dich auch bald zu erreichen.

Koraal
1. Ist euch ds Kreuz bitter und schwer,
gedenkt, wie heiß die Hölle wär,
darein die Welt tut rennen.
Mit Leib und Seel muß Leiden sein,
ohn Unterlaß die ewge Pein,
und mag doch nicht verbrennen.

2. Ihr aber werdt nach dieser Zeit
mit Christo haben ewge Freud,
dahin sollt ihr gedenken,
Es lebt kein Mann, der aussprech’n kann
die Glorie und den ewgen Lohn,
den euch der Herr wird schenken.

3. Und was der ewge, gütge Gott
in seinem Wort versprochen hat,
geschworn bei seinem Namen,
das hält und gibt er g’wiß fürwahr.
Der helf uns zu der Engel Schar
durch Jesum Christum. Amen.

_______________________________________________________________
 
Ons eerstvolgende concert is op 13 juni om 20.00 uur in de Kapel op `t Rijsselt
Duitse Romantiek: o.a. Liebeslieder Walzer van Johannes Brahms
 
Brahms concertposter10 klein
_________________________________________________________________
Requiem Fauré en andere werken
Gabriel FaureGabriël Fauré (1845-1924)Gehoord: zaterdag 1 november 2014, Protestantse Kerk  Gorssel
Uitvoerenden: (Project)koor Canticum o.l.v. Paulien Roos m.m.v. Projectorkest Twente, Zoë Knoop (harp); solisten: Marjolein de Graaff (sopraan) en Jaap Roos (bariton).
Op het programma stonden naast het Requiem van Fauré het Ave Maria van Camille Saint-Saëns (1835-1921), vier Motetten gebaseerd op Gregoriaanse thema’s van Maurice Duruflé (1906-1986) en ander werk van Fauré: Tantum Ergo en Cantique de Jean Racine.
 
Canticum legt de lat hoog. Dat bleek al eerder tijdens uitvoeringen van het koor. Maar Canticum deed het Requiem van Fauré, dat op zaterdag 1 november 2014 in de Gorsselse kerk werd uitgevoerd, alle eer aan. De kerk zat vol, maar was muisstil.
Spanning
De spanning was voelbaar, zodra het koor en orkest hun plaats hadden ingenomen. Natuurlijk werkte de locatie daar ook aan mee: niet iedereen zit regelmatig in een kerk. Maar de kerk in Gorssel heeft een intieme sfeer en daar komt bij dat er veel publiek op het concert was afgekomen.
Zodra de eerste noten van ‘Cantique de Jean Racine’ klonken, kwam de ontspanning: we zouden een bijzondere avond beleven. De ‘Quatre motets’ van Duruflé, a capella, maakten veel indruk: prachtig gezongen. De teksten van alle werken, in het Frans en het Latijn, waren goed te verstaan. De mooie sopraan en indrukwekkende bas zongen een ontroerend Ave Maria van Saint-Saëns. En als laatste onderdeel voor de pauze een verrassende harpsolo van Pierné, vertolkt door de jonge harpiste Zoë Knoop.
En dan het beroemde Requiem van Fauré, een werk waar de componist zelf van zei, dat het ‘zo zachtmoedig is als ikzelf’. En zo klonk het ook: ingehouden en berustend.
Een bijzonder concert.

overgenomen van Gorssel.nl
3-11-2014

____________________________________________________________

zaterdag 1 november 2014

Requiem Fauré

_____________________________________________________________________

We zijn druk aan het repeteren voor ons volgende uitvoering met oa. het requiem van Faure. Dit belooft een mooi concert te worden met begeleiding van het Projektorkest Twente bestaande uit 7 strijkers, 1 harpist en 1 organist en 2 hoorns. Hierbij worden wij versterkt door een aantal projektleden.

_____________________________________________________

23-12-2013

Na een geslaagd kerstconcert stoppen wij even twee weken met de repetities om op 7 januari 2014 weer met frisse moed te beginnen.

Het requiem van Fauré staat onder andere op het programma. Dit hopen wij op 1 nov 2014 uit te voeren.

Iedereen prettige feestdagen gewenst!

____________________________________________________________________________________________

eerstvolgende concert: 21 dec 2013
Benjamin Britten: Ceremony of carols

__________________________________________________________________________

Altijd al graag de beroemde Ceremony of Carols van Benjamin Britten willen zingen?

Dat kan als projectlid van Canticum!

Vanaf 3 september kunnen projectleden meedoen met dit werk van Britten, dat in een kerstconcert op 21 dec. in de kerk in Gorssel

uitgevoerd wordt, met begeleiding van harp. Ook andere kerstliederen en Christmas Carols maken deel uit van het programma.

Repetities: iedere dinsdag van 19.45 tot 22.00 in de Brink (naast de kerk)  Hoofdstraat 27, Gorssel.

Kosten: € 40,- inclusief bladmuziek

Opgave en informatie bij: Gelly Hermans

Tel. 0575-492761 of gstellingwerf@euronet.nl

__________________________________________________

8 mei 2013

Durft u de uitdaging aan? 

Wij wel!  Gorsselse koren laten van zich horen. 

Popkoor Swing Cooperation en klassiek koor Canticum Gorssel treden op zondag 2 juni op in een concert waarbij  beide koren een gedeelte van hun eigen repertoire ten gehore brengen, maar waar zij ook de uitdaging aangaan om een stuk van elkaars genre te vertolken.
De thema’s van het optreden  ‘Liefde en lente en reizen in de lichte en klassieke muziek’.
Swing Cooperation zingt, onder leiding van  Juliette Dumoré, popsongs en nummers van o.a. Anouk en Karl Jenkins.  Canticum bezingt de liefde en lente in een viertal liederen van Edward Elgar en werken van Thomas Morley, met Paulien Roos-Bik als dirigent.

In een workshop die ’s middags plaatsvindt, studeert Juliette met Canticum een gedeelte van een medley van Abba in en leert hen om ‘pop’ te zingen met de technieken die daarbij horen en Irene Hendriks (als vervangster) gaat met Swing Cooperation aan de gang om  het klassieke Ave Verum van Mozart  onder de knie te krijgen.
’s Avonds om 20.00 u. wordt het publiek uitgenodigd om het resultaat te beluisteren in ’t Trefpunt aan de Molenweg in Gorssel.
Toegangsbewijzen zijn tot en met 31 mei verkrijgbaar in de voorverkoop bij leden van de koren en van 16 tot 31 mei bij ’t Trefpunt à €5,-  en ’s avonds 2 juni bij de zaal á € 6,-.

_____________________________________________________________________

27 april 2013

Openluchttheater

Op 17 mei wordt het vernieuwde openluchttheater in Gorssel feestelijk geopend.
Canticum zal daar een lied zingen van Felix Mendelssohn Bartholdy : „Abschied vom Walde“ met als ondertitel „im Freien zu singen“. (om buiten te zingen). „Abschied vom Walde“ als ode aan de gevelde bomen om van dit oud stukje Gorssel weer een plek te maken om te genieten van muziek, dans en gezang.

__________________________________________________________________

4 april 2013

Canticum samen met Toonkunst Plus in concert St. Janskerk 

Canticum Gorssel treedt samen met het koor Toonkunst Plus op tijdens een concert in de St Janskerk in Zutphen.Toonkunst Plus is een koor waarvan veel leden eerder in het koor Toonkunst Zutphen hebben gezongen en dat een behoorlijke omvang heeft.
Canticum is een klassiek koor dat veel a capella zingt en meer de uitstraling heeft van een kamerkoor.

Beide koren hebben besloten om dit keer samen te concerteren, waarbij ieder afzonderlijk een deel van het programma invult en ook gemeenschappelijk voor het voetlicht treedt.

De dubbelkorige werken die gezamenlijk uitgevoerd worden, zijn: Fürchtet euch nicht van Johann Michael Bach, Warum toben die Heiden van Mendelssohn Bartoldy en A Hymn to the Virgin van Benjamin Britten.
Canticum zingt verder vier werken van Edward Elgar.

Toonkunst Plus staat onder leiding van Hans Lamers, terwijl Paulien Roos Canticum dirigeert. Henk Woudstra begeleidt op piano enkele stukken.

Het concert is op vrijdag 19 april om 19.30 u.

De toegangsprijs is € 12,-

 

____________________________________________________

Onze eerste repetitie na de vakantie is op dinsdag 21 augustus 2012, zoals altijd om 19.50 uur, in de boogzaal van de kerk te Gorssel.

___________________________________________________________________________

Ons concert is weer verleden tijd. Bijna een jaar leef je ernaartoe en dan is het zomaar voorbij. Maar… het is mooi geweest. Solisten, strijkers, fluitisten, koor en dirigent hebben met z’n allen een mooi concert gegeven, waar we trots op kunnen zijn!

_______________________________________________

Concert zaterdag 2 juni – 20.00 uur

Op zaterdag 2 juni geeft Canticum Gorssel een concert in de kerk in Gorssel. Op het programma staan de Lutherse Mis van J.S. Bach en werken van Charpentier, Rheinberger, Grieg en Viadana. Het concert begint om 20.00 uur en duurt ongeveer 5 kwartier. Entree € 10,- Kinderen tot 12 jaar gratis.

Het koor staat o.l.v. Paulien Roos-Bik en wordt begeleid door organiste Susanne Paulsen, het ‘Ensemble Ars Floreat’ en fluitistes Willeke Wildeboer en Hilleke de Groot. Als solisten werken mee: Saskia Huesmann, alt, Jaap Roos, bas en Marjolein de Graaff, sopraan.

__________________________________________________________________

Door gebrek aan belangstelling, gaat het zangfestijn “Zutphen Zingt” helaas niet door. Dat vinden wij erg jammer. Ons eerstvolgende optreden is nu dus in juni ipv mei. Voor het “Zutphen Zingt”-publiek is er nu dus alle gelegenheid om naar ons te komen luisteren!

________________________________________________________________

Na de zomervakantie zijn wij weer druk aan het repeteren voor ons volgende concert. Dit zal zijn in mei 2012. Nader bericht hierover en over andere muzikale activiteiten van Canticum, volgt nog.

_________________________________________________________________________________

Het was zondag 29 mei een geweldig tuinconcertfeest! Het weer heeft zich gelukkig ook goed gehouden, behalve de wind die af en toe voor spannende momenten zorgde. Iedereen zag er fantastisch uit, er werd mooie muziek gemaakt, de tuin lag er geweldig bij en de hapjes en drankjes smaakten heerlijk, kortom een zeer geslaagd festijn.

_____________________________________________________________________________________________________

Op 3 januari hebben wij, tijdens de eerste repetitie, met een borrel en muziek het nieuwe jaar ingeluid. Kijk voor foto’s op de fotogalerij of klik HIER

_______________________________________________________________________________

Adventsconcert 28 november 2010

Haydn, Durante, Vaughan Williams, Bach

____________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 2 oktober kun u ons horen zingen tijdens “Zutphen Zingt”. Wij zingen dan het Magnificat van Francesco Durante.

____________________________________________________________________________________________________

Na een mooie zomer zijn de repetities inmiddels weer begonnen. Op onze oproep voor projectleden zijn acht enthousiaste zangers af gekomen. Vier bassen, twee tenoren en een vrouwelijke tenor en één sopraan. Wij zijn erg blij met hun versterking van het koor en we hopen op 28 november een mooi concert te kunnen geven.

____________________________________________________________________________________________________________

Canticum Gorssel zoekt projectleden

Voor het adventsconcert van Canticum zoekt het koor projectleden, met name tenoren en bassen.
Dit concert wordt gehouden op 28 november om 15.00 u. in de kerk in Gorssel. Het koor wordt begeleid door een instrumentaal ensemble en ook solisten verlenen medewerking aan dit concert.
Het programma bestaat uit het Magnificat van Durante, het Salve Regina van Haydn en van Vaughan Williams Psalm 100 en een Fantasia on Christmas Carols.
Het koor staat onder leiding van dirigente Paulien Roos-Bik, die ook een eenvoudige stemtest af zal nemen bij de aspirant projectleden.
De projectleden krijgen de bladmuziek voor augustus toegestuurd en worden aangemoedigd om deze al te bestuderen, voordat zij op 7 september op de repetitie verschijnen.
Projectleden die de hele periode meemaken betalen €40,- waarbij ze kunnen profiteren van de stemvorming voor de tenoren en bassen die de eerste 6 weken gedurende een gedeelte van de repetitie gegeven wordt.
Vergevorderde zangers die in staat zijn om hun partij zelf in te studeren kunnen instromen op 26 oktober en betalen dan € 25,-
Als u ons koor wilt horen tijdens een optreden is dat mogelijk op 2 oktober tijdens de manifestatie Zutphen Zingt in de Hanzehof.
De repetities worden gehouden op dinsdagavond van 19.45 tot 22.00 u. in De Brink (naast de kerk) aan de Hoofdstraat in Gorssel.
Verdere informatie kunt verkrijgen bij Lysbeth van der Putte, tel. 0575-494255, email Laputte42@hotmail.com en u kunt zich bij haar ook aanmelden vóór 1 juli.
Hierna houden wij vakantie tot half augustus. De eerste repetitie is op dinsdag 17 augustus. Mocht u in deze vakantietijd nog contact met ons willen opnemen, kunt u dit proberen via het bovenstaande e-mailadres of via het e-mailadres van ons koor: info@canticumgorssel.nl

______________________________________________________________________________________________________________

Passieconcert in teken van lijden, verlies en oorlog 

Canticum  Gorssel met dirigent Paulien Roos-Bik en De Harmonie Eefde/Gorssel o.l.v. Jacob Jansen geven op palmzondag, 28 maart om 20.00 uur in de Protestantse kerk in Gorssel een passieconcert. Naast de christelijke lijdenstijd worden ook het verlies en verdriet, die samen gaan met oorlogen, bezongen .
Naast enkele koralen speelt De Harmonie een werk van Jan de Haan, Banja Luka, dat als thema de verschrikkingen van de Balkanoorlog heeft.
Het voornaamste werk van Canticum voor dit concert is Stabat Mater van Caldara, waarin   Liliane Norg(sopraan),  Ineke van de Borg (alt) en  Frans Meijers (bariton) de solorollen zullen vervullen.
Canticum wordt begeleid door een blazersensemble van de Harmonie en door Arend Klein Hulze op orgel.
Het concert eindigt niet in mineur, want in ‘Wie Lieblich sind die Boten…’ van Mendelssohn geven de boodschappers van de vrede de wereld weer hoop.
De toegang voor dit concert is gratis, wel zal er bij de uitgang gecollecteerd worden om de kosten te bestrijden.

Passieconcert 28 maart 2010

Protestantse Kerk Gorssel – Aanvang: 20.00 uur
Muziek bij lijden, sterven en opstanding van Jezus
Canticum Gorssel o.l.v. Paulien Roos-Bik

Christelijke muziekvereniging De Harmonie Gorssel-Eefde o.l.v. Jacob Jansen
Met medewerking van  

Liliane Norg  – sopraan

Ineke van der Borg  – alt

Frans Meijers – bariton

Arend Klein Hulze – orgel
programma:

Harmonie O Welt, sieh hier dein Leben (koraal Mattheuspassion), J.S. Bach (1685 – 1750)

Canticum Stabat mater, Antonio Caldara (1670 – 1736)

Gedicht: Psalm 4631, Hester Knibbe (*1946)

Harmonie David of the white rock (traditional uit Wales). Arrangement Philip Sparke (*1951)

Canticum Remember not, Lord, our offences, nor the offences of our forefathers, Henry Purcell (1659 – 1695)

Harmonie So gibst du nun, mein Jesu, gute Nacht (koraal uit cantate 412, met dezelfde titel)

Canticum Justorum animae in manu dei sunt. Charles Villiers Stanford (1852 – 1924)

Harmonie Banja Luka, Jan de Haan (*1951)

Gedicht De steppe zal bloeien, Huub Oosterhuis (*1933)

Slotwoord

Canticum Wie lieblich sind die Boten, Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)


Toegang vrij. Collecte aan de uitgang.

_______________________________________________________________________________________________________

De start van het nieuwe jaar 2010. Zang, muziek en gezelligheid. Kijk op de fotopagina voor de foto’s van onze nieuwjaarsbijeenkomst.

_______________________________________________________________________________________________________

Wij zijn weer aan het einde van het jaar gekomen en dus willen wij iedereen een heel gelukkig kerstfeest en een geweldig 2010 toewensen. Wij stoppen even met de repetities om feest te vieren. Dinsdag 5 januari wensen wij elkaar een gelukkig nieuwjaar en dinsdag 12 januari gaan wij weer zingen.

____________________________________________________________________________________________

De Do-Re-Mi club

Op maandagavond 26 oktober heeft Greetje de Goede ons uitgenodigd voor een avond noten leren lezen met koffie, thee en notentaart! De avond werd grandioos vormgegeven door haar petekind Sara, die ons heeft laten zien hoe zij kinderen kennis laat maken met muziek en het notenschrift. Wij hebben gezongen, gelachen, genoten en nog wat geleerd ook.
Sara en Greetje heel erg bedankt voor de geweldige avond.
Wil je de foto’s zien klik dan hier of ga naar de fotogalerij en bekijk het album: de Do-Re-Mi club

_______________________________________________________________

Canticum bij afsluiting tuinseizoen. 

Op zondag 30 augustus is Canticum aanwezig in de tuin van de Keihave Kozakkenweg 2 in Gorssel ter gelegenheid van de afsluiting van het tuinseizoen. Onder leiding van dirigente Paulien Roos-Bik zingt het koor heel toepasselijk ‘Sechs lieder im Freien zu singen’ van Felix Mendelssohn Bartholdy. Het optreden vindt plaats tussen 20.00 en 20.30 uur.
Mede hierom is Canticum half augustus al weer met de repetities begonnen, die plaats vinden op dinsdag van 19.45 tot 22.00 uur in de Brink bij de protestantse kerk.
Vanaf september wordt er hard gewerkt aan nieuwe stukken, die in het komende seizoen op verschillende concerten uitgevoerd zullen worden.

Spreekt het klassieke repertoire van Canticum, dat varieert van de Renaissance tot hedendaagse muziek, u aan, dan bent u van harte welkom op de repetitie avond om sfeer te proeven en wellicht later als zanger het koor te versterken. Vooral tenoren en bassen zijn zeer welkom.

Meer informatie via de secretaris Lysbeth v.d. Putte, tel. 0575- 494255 en info@canticumgorssel.nl

_______________________________________________

Na een druk seizoen met mooie concerten houden wij vakantie tot half augustus. De eerstvolgende keer dat u ons weer kunt horen zingen is op 30 augustus in de tuin de Keihave, www.dekeihave.nl in Gorssel.

___________________________________________

Stijlvol concert van Canticum

(klik hier voor foto-impressie)
(klik hier voor een muziek-impressie)

Zaterdagavond 16 mei was de kerk in Gorssel redelijk gevuld met toehoorders die hebben genoten van een mooi concert.
Canticum had jeugdige talenten aangetrokken en dat was een juiste keuze. Het jonge strijkkwartet Il Rilievo begeleidde samen met Els Dijkerman op het kistorgel het koor en de soliste.
Nicole Fiselier, die de sopraan solo’s voor haar rekening nam, studeerde in 2006 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam en heeft sindsdien al aardig aan de weg getimmerd.
Het hoge niveau van haar muzikale bijdrage belooft een mooie toekomst voor deze jonge sopraan.
Het koor was goed op dreef in de Kleine Orgelmesse van Haydn en liet horen dat het ook minder bekende en moeilijker werken, zoals het Salve Regina van dezelfde componist, aankon.
Dirigent Paulien Roos had voor het laatste deel van dit concert voor het bekende Laudate Dominum en het Ave Verum van Mozart gekozen, wat door het publiek ten zeerste werd gewaardeerd.

_____________________________

Canticum zingt Haydn en Mozart 

Op zaterdag 16 mei geeft Canticum een concert in de kerk in Gorssel waarbij voornamelijk werken van Haydn (Kleine Orgelmesse, Salve Regina en Aus dem Dankliede zu Gott) en Mozart (Laudate Dominum en Ave Verum) worden gezongen.
Het is een eerbetoon aan Haydn die 200 jaar geleden is gestorven.
Het koor is versterkt met enkele projectleden en wordt begeleid door het strijkkwartet In Rilievo en Els Dijkerman op orgel.
De sopraan Nicole Fiselier werkt aan dit concert mee en verzorgt ook een intermezzo met een compositie van Händel.
Het geheel staat onder leiding van de dirigent van Canticum, Paulien Roos-Bik.
Het concert begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is de kerk open voor het publiek.
De toegangsprijs is €7,50 en kaarten zijn verkrijgbaar bij leden van het koor en aan de kerk.

__________________________________________________________

Op 16 mei as heeft Canticum een mooi concert op het programma staan; “canticum zingt Haydn en Mozart“. Voor het spekken van de kas – een concert met solisten en strijkkwartet is niet goedkoop – werd en wordt er regelmatig door de leden actie gevoerd. Hier twee foto’s van de jamverkoop.

____________________________________


Canticum nodigt zangers uit. 

De eerste repetities in 2009 zijn al achter de rug en Canticum is begonnen met de voorbereidingen voor het zomerconcert in de protestantse kerk in Gorssel. Voor dit concert op 16 mei 2009 nodigt Canticum zangers (m/v) uit om op projectmatige basis hier aan mee te doen. De bijdrage bedraagt €40 voor de hele periode. Vanaf 13 januari wordt wekelijks op dinsdag gerepeteerd in De Brink (naast de protestantse kerk in Gorssel) van 19.45 tot 22.00 uur.
Canticum is een gemengd koor dat op een verantwoord niveau klassieke koorwerken uit vele perioden uitvoert. Om dit niveau te handhaven neemt dirigente Paulien Roos-Bik aspirant-koorleden een korte stemtest af.
Voor het zomerconcert is gekozen voor o.a. het Laudate Dominum van Mozart, de Missa brevis St. Joannis de Deo (Kleine Orgelmesse ) en het Salve Regina van Joseph Haydn, wiens  200e sterfdag in 2009 herdacht wordt. Naast het koor zullen ook een sopraansolist, organiste Els Dijkerman en een strijkkwartet meewerken.
Wilt u op deze uitnodiging ingaan, dan bent u op 13 januari van harte welkom. Ook als u eerst een avond wilt luisteren is dit mogelijk, verdere informatie is te verkrijgen bij de secretaris Karin Langendoen, tel. 0575-494845 e-mail karhan@hetnet.nl of op de website
www.canticumgorssel.nl

____________________________________________________________________________

Onze eerstvolgende uitvoering is 24 december.  Wij zingen dan, samen met de cantorij, in de kerstnachtdienst in de kerk in Gorssel. Het kerstrepertoire staat dus weer op het programma.

_____________________________________________________________________________

Op 25 oktober hebben wij in samenwerking met het Lochems Mannenkoor een najaarsconcert gegeven. Medewerking werd verleend door Jaap Roos (bas-bariton) en Gerrit van Poppel (orgel en piano). Het was een geanimeerd concert, waarbij het publiek een zeer gevarieerd programma te horen kreeg.
Klik hier voor een fotoreportage van het concert.                 Klik hier voor een impressie van de muziek.

_______________________________________________________________________________

Na de vakantie zijn wij weer begonnen met de repetities. Elke dinsdagavond van 19.50 uur tot 22.00 uur wordt er, in een ontspannen sfeer, hard gewerkt aan het programma van de eerstvolgende uitvoering. Dit is nu het gezamenlijke concert met het Lochems mannenkoor op 25 okt. We oefenen hard op werken van Copland en Mendelssohn. Beide een uitdaging. Zin om mee te doen? Kom op de repetitie luisteren of u bij het koor en/of het koor bij u past. zie Interesse?

_______________________________________________________________________________

Op tweede pinksterdag hebben wij gezongen in de prachtige tuin ‘de Keihave’ (www.dekeihave.nl), ter gelegenheid van de opening van het tuinseizoen. Wij hopen dat de bezoekers genoten hebben van een mooie tuin, mooi weer en mooie muziek. Als koor hebben wij er zeker van genoten om in de buitenlucht te zingen. Dat is toch wel een unieke ervaring en zeker met dat prachtige weer. Voor foto’s hiervan zie de fotogalerij.